FOTO: Porsche Cayman S Black Edition

2012-01-13 17:12

Porsche je upravo predstavio najnoviji dodatak svojoj 'crnoj' modelskoj ponudi: Porsche Cayman S Black Edition.

 

Porsche Cayman S Black Edition (Promo) - 1 Porsche Cayman S Black Edition (Promo) - 3 Porsche Cayman S Black Edition (Promo) - 4 Porsche Cayman S Black Edition (Promo) - 5 Porsche Cayman S Black Edition (Promo) - 6 Porsche Cayman S Black Edition (Promo) - 7 Porsche Cayman S Black Edition (Promo) - 8 Porsche Cayman S Black Edition (Promo) - 9 Porsche Cayman S Black Edition (Promo) - 10 Porsche Cayman S Black Edition (Promo) - 2
Porsche Cayman S Black Edition (Promo) - 3

 

Nakon nedavno predstavljenih 911 i Boxster S Black Edition modela, Porsche donosi najnoviji dodatak gami u obliku sportskog i ekskluzivnog Cayman S modela koji na tržište stiže krajem ljeta.

Ovaj novi sportaš sa središnje smještenim motorom bit će dostupan isključivo u crnoj boji karoserije, a monokromatski tretman obuhvaća i 19-inčne naplatke te inače metalne ukrasne detalje za ujednačeni i prilično opasan izgled. Škrge bočnih usisnika zraka i dvije ispušne cijevi također su obojane u crno kao i modelska oznaka iznad stražnjeg spojlera.

Crna boja prevladava i u unutrašnjosti automobila, gdje je crna zapravo jedina dostupna boja uz pristunost par detalja od aluminija i nehrđajućeg čelika koji samo još više naglašavaju taman interijer. Na bočnim pragovima od nehrđajućeg čelika ispisan je naziv 'Black Edition', a standardni sportski upravljač karakteriziraju tri kraka s aluminijskim ukrasima na podlozi od mekane crne kože.

Pozadina mjerača na instrumentnoj ploči umjesto u bijeloj boji ovdje je također obojana u crno, a dva detalja koja zaokružuju cijeli dojam su utisnuti Porscheov grb na naslonima za glavu i oznaka limitirane serije na poklopcu pretinca za rukavice.

Porsche Cayman S Black Edition (Promo) - 4

 

Poput drugih Black Edition modela, Cayman S Black Edition sa sobom donosi kombinaciju vrlo popularnih Porscheovih opcionalnih paketa opreme koji povećavaju vrijednost vozila. Crna boja eksterijera i interijera dio je 'Design' paketa koji kupci mogu naručiti i za druge Cayman modele. 'Convenience' paket koji također dolazi kao dio standardne opreme, uključuje adaptivne Bi-Xenon™ prednje svjetlosne sklopove, unutrašnje i vanjske retrovizore s automatskim zatamnjivanjem, senzore za kišu i automatsku klimu.

Infotainment paket donosi Porscheov Communication Management sustav s navigacijom kojime se upravlja preko ekrana na dodir, zatim BOSE® surround audio sustav i XM® satelitski radio sa pratećom XM NavTraffic® aplikacijom.

Najlakši 19-inčni naplatci u Porscheovoj ponudi omotani su u 235/35 ZR 19 gume sprijeda i 265/35 ZR 19 gume straga, a zajedno predstavljaju vizualno dinamičniji i upečatjliviji dojam od standardnih 18-inčnih kotača na standardnom Cayman S modelu.

Pod crnom oplatom krije se 3.4-litreni šesterocilindrični boxer agregat s izravnim ubrizgavanjem koji je postavljen ispred stražnje osovine, a isti proizvodi 330 KS (uz 370 Nm pri 4.750 rpm) što je deset više od standardnog Cayman S modela i isto kao Cayman R. Osnažena jedinica uparena je s 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, a osim povećanja snage može se pohvaliti i nižom potrošnjom goriva – posebice u kombinaciji s opcionalnim PDK (Doppelkupplungsgetriebe) 7-stupanjskim sustavom prijenosa s dvije spojke.

Porsche Cayman S Black Edition (Promo) - 8

 

S ručnim mjenjačem Cayman S Black Edition ubrzava od 0 do 100 km/h za 5,1 sekundu (5,0 sekundi s PDK) uz maksimalnu brzinu od 279 km/h (277 km/h sa PDK). Uz opcionalni Sport Chrono paket i PDK mjenjač te Launch Control funkciju Cayman S Black Edition ubrzava do 100 km/h za 4.8 sekundi uz prosječnu potrošnju goriva od 9,8 l/100km (14,4 l/100km gradska vožnja, 7,2 l/100km na otvorenoj cesti).

Opcionalni Sport Chrono paket u kombinaciji s PDK automatskim mjenjačem, osim što skida par desetinki sekunde s vremena potrebnog za ubrzanje do stotke, donosi i funkciju 'Launch Control' i agresivnije prijenose brzine u Sport i Sport Plus načinu rada.

Novi Cayman S Black Edition 'oštetit' će kupce u Njemačkoj za 67.807 eura (cca. 87.000 EUR u Hrvatskoj) za što će svaki budući vlasnik dobiti više vrijednosti za novac uzimajući u obzir višak snage i više funkcionalnih i estetskih nadogradnji, a zahvaljujući limitiranoj prirodi automobila, možda i dobru investiciju.