Golf GTI Edition 35

2013-01-13 16:52

 Kada neki model slavi 35 godina postojanja zaslužuje i primjerenu proslavu rođendana. Volkswagen je uzorna njemačka tvrtka i samim time i ovaj se jubilej slavio radno, sa specijalnom izvedbom.  Izvana nekih većih promjena nema, a zapravo nije niti potrebno jer GTI ima potpuno zasluženo status kultnog sportskog automobila. Jedino je sveprisutna brojika 35 kako na karoseriji, tako i u unutrašnjosti koja automobilu daje speicifičnost.

Dodatnih 25 konja

Tu su i specijalni aluminijski naplatci od 18 cola koji pridonose atraktivnosti cjeline. Golf GTI je bio i ostao mjerilo u klasi i zapravo unatoč mnogim pokušajima nikada ga nitko nije skinuo s trona vodećeg kompatknog sportskog automobila. Unutrašnjost automobila svojevrsni je ‘tribute’ prvoj generaciji i svatko tko je poznavao ta karirana sjedala s kraja sedamdesetig bit će nostalgično oduševljen, dok će mlađe generacije možda imati upitnik čemu tako nešto.

 

Za svoj jubilej Volkswagenovi inžinjeri su malo ‘odšarafili’ turbinu i dobili 25 dodatnih konja ili ukupno 235, opet simbolika s brojem 35. Stoga su perfromnase nešto bolje. Od 0-100 km/h automobil dođe za svega 6,6 sekundi, dok najveća brzina iznosi vrlo blizu simboličnih 250 km/h (točno 246 km/h). U vožnji je automobil bezprijekoran. Odličan okretni moment daje snagu praktično u svakom trenutku, čak ako se i nalaziti u brzini (pre)više. Motor ima i dobar zvuk, što nije nevažno.

Ponašanje na cesti je u skladu s očekivanjima. Golf GTI 35 je precizan, upravljiv, a opet ne rastura kičmu jer nije pretvrd. GTI nije pretežak i stoga će neki reći kako je čak možda i bolje rješenje od jačeg modela R32. Pošto je riječ o svojevrsnom prizivanju prošlosti, onda je nekako logično da je u testirani automobil ugrađen i klasični ručni mjenjač sa šest brzina.

Bolji čak i od R32

Ipak, nama se toliko sviđa DSG inačica, da zapravo jedina primjedbu imamo upravo u izostavljanju istog i stoga bismo se mi odlučili za njega. Pritom nemamo zamjerke na rad H mjenjača, ali DSG je nekako zabavniji u vožnji. Potrošnja nije pretjerana i ukoliko se malo pazi može se bez problema proći i ispod 10 litara, a s druge strane, ukoliko ga gazite i potrošnja može porasti do 15 pa i više litara.

Osnovni Golf GTI je stvarno dobra kupnja, a verzija u povodu 35 godišnjice je nešto skuplja, ali opet imate ipak neku posebnu seriju koja će jednoga dana imati i svoju cijenu. Tako model GTI 35 stoji 245.097 kuna što je apsolutno prihvatljiva za automobil koji nas je u svakom pogledu oduševio.