Hrvatska će 2021. biti dijelom Njemačkog carstva

2012-01-15 17:30
Hrvatska će 2021. biti dijelom Njemačkog carstva

Profesor Niall Ferguson predviđa za Europu brojne uzbudljive promjene, raspade i nove unije u samo deset idućih godina. Hrvatska će, primjerice, skupa s ostalim zemljama bivše Jugoslavije biti jug Cjelovitog njemačkog carstva.

Hrvatska će za deset godina biti dijelom Cijelovitog njemačkog carstva (The Wholly German Empire), koje će biti sastavljeno od većine današnjih članica Europske unije i htjet će da ga susjedi oslovljavaju s Ujedinjene Europske Države, prorokuje profesor povijesti s Harvarda u svom članku "Europa 2021." objavljenom u Wall Street Journalu.

Prema predviđanjima Nialla Fergusona, u tom njemačkom carstvu bit će i zemlje bivše Jugoslavije, krizom obuhvaćene mediteranske države koje redom gube svoje vlade ovih dana, zatim Poljska, Estonija, Latvija, Litva, Cipar, Malta, Francuska i zemlje Beneluksa, s tim da bi se Belgija mogla raspasti na dva dijela.
 

Zemlja za odmor i Reuinited Kingdom


Na toj novoj karti Europe, dobar dio Mediterana se vodi kao "Zemlja za odmor" (Vacation Land), Skandinaviju i Island obuhvaća "Sjeverna liga", dok Veliku Britaniju povezuje - izlazak iz EU, s nazivom Ponovno ujedinjeno kraljevstvo (Reunited Kingdom).
 

Naime, Velika Britanija se odlukom 59 posto birača na referendumu odcijepila od Europske unije, što je utišalo separatističke ideje naroda u otočkoj državi: "Bolje Britanci, nego Bruxelles", škotski je slogan.

Nakon Bruxellesa, prijestolnica Europe će postati Beč, a oslobođena od EU birokracije, Engleska postaje omiljena destinacija kineskih izravnih vanjskih ulaganja u Europu, piše Ferguson.

Predviđa i jačanje nacionalističkih pokreta poput onoga zvanog "Pravi Finci".

Nakon španjolskog Jose Luisa Zapatera, s vlasti će pasti Francuz Nicolas Sarkozy, a 2013. godine i Angela Merkel. Problem je, dakako, financijsko spašavanje južne Europe.