Microsoft kupio Skype za 8,5 milijardi dolara!

2011-05-12 16:51
Printscreen

Microsoft je sklapio ugovor o kupovini najveće kompanije za internetsku telefoniju, Skype Technologies, za ukupno 8,5 milijardi dolara, što je najveća akvizicija u koju se Microsoft ikad upustio.

Nakon što se spekuliralo da će Skype, koji je u teškim dugovima, preuzeti Facebook ili Google, ugledni Wall Street Jorunal je objavio kako je ugovor o kupnji sklopljen s Microsoftom.
ako je Microsoft za Skype "iskeširao"8,5 milijardi dolara.

Skype putem VoIP-a, internetske telefonije, povezuje milijune korisnika. Zapravo, ima ih 663 milijuna, no kompanija je unatoč tome u dugovima i gotovo da nikad nije ostvarila profit, tako da neki analitičari kažu da je njegova cijena prenapuhana.

Tvrtka Skype je osnovana 2003. godine, a 2005. je prodana eBayu za 2,6 milijardi dolara. eBay nije znao što bi sa Skypeom pa ga je prodao drugim investitorima 2009., a zainteresirani za kupnju kompanije su bili i Google i Facebook.
Microfost je rijetko radio velike akvizicije, najveća mu je bila ona kada je kupio online marketinšku firmu aQuantive Inc, za šest milijardi dolara, što mnogi tvrde da je značajno preplatio. S druge strane, sreća je za Microsoft što mu nije uspjelo neprijateljsko preuzimanje Yahooa, za koji je nudio čak 48 milijardi dolara. Yahoo danas procjenjuju na oko polovicu tog iznosa.

Skype je velika želja Stevea Ballmera, a glavni motiv je vjerojatno integracija Skypea unutar Windows Phonea 7 i nove suradnja s Nokiom. Dvije kompanije, uz pomoć Skypea bi mogle pružiti otpor na tržištu internetskog telefoniranja i time postati dostojna konkurencija Googleovom Voiceu i Appleovom Facetimeu.