Od danas i vi možete postati vlasnici Facebooka!

2012-01-30 16:59

Facebook ovog tjedna počinje proces prodaje dionica tijekom kojeg će postati javna kompanija. Vrijednost društvene mreže je između 75 i 100 milijardi dolara, a riječ je o jednoj od najvećih prodaja na Wall Streetu.


Tržišna vrijednost Facebooka mogla bi se ove godine povećati za 10 milijardi dolara, a postupak prodaje dionica mogao bi rezultirati jednom od najvećih prodaja dionica na Wall Streetu. Premašila bi i onu u kojoj je Google 2004. prodao svoje dionice u vrijednosti od 1,9 milijardi dolara. No, prodaja dionica proizvođača automobila General Motorsa i dalje je nedostižna. Ta je kompanija prodala dionice u vrijednosti od 20 milijardi dolara u studenom 2010. godine.
 

Glasine o prodaji dionica Facebooka pojavile su se prije nekoliko mjeseci, ali iz kompanije to nisu željeli komentirati. Procijenjena vrijednost, piše HRT, Facebook će učiniti jednom od najvećih svjetskih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji.

Podsjetimo, Facebook je osnovao Mark Zuckerberg zajedno sa svojim kolegama studentima na Harvardu 2004. godine. Ta društvena mreža brzo je postala jedna od najpopularnijih internetskih stranica koja većinu profita prikuplja od reklama.

Kao privatna kompanija, Facebook ne mora objavljivati izvještaje o svojim računima. No prema prošlogodišnjim podacima koje je Goldman Sachs poslao svojim klijentima, Facebookova neto dobit iznosi 355 milijuna dolara na prihode od 1,2 milijarde dolara u prvih devet mjeseci 2010. godine.