VIDEO: Mercedes-Benz SLS AMG Roadster

2011-05-12 17:06

Mercedes-Benz napokon je pokazao prve službene fotografije najnovijeg super-sportskog automobila, SLS AMG Roadstera.

Mercedes-Benz SLS AMG Roadster (Promo) - 1 Mercedes-Benz SLS AMG Roadster (Promo) - 2 Mercedes-Benz SLS AMG Roadster (Promo) - 3 Mercedes-Benz SLS AMG Roadster (Promo) - 4 Mercedes-Benz SLS AMG Roadster (Promo) - 5 Mercedes-Benz SLS AMG Roadster (Promo) - 6 Mercedes-Benz SLS AMG Roadster (Promo) - 7 Mercedes-Benz SLS AMG Roadster (Promo) - 8
Mercedes-Benz SLS AMG Roadster (Promo) - 1

 

Nijemci su odbacili gullwing vrata i čvrsti krov i na njihovo mjesto stavili konvencionalna vrata i sklopivi meki krov. Iako je ovo prototip koji je još uvijek u fazi testiranja, fotografije otkrivaju puno više o automobilu nego što smo mogli vidjeti na dosadašnjim špijunskim snimkama.

SLS AMG Roadster kabriolet jedan je od dva automobila koji su u cijelosti izrađeni u AMG-u. Coupe i Roadster koncepti stvarani su paralelno jedan s drugim što se pokazalo kao vrlo dobrom idejom tijekom razvojnog procesa. U tri godine koliko je trajao razvoj SLS AMG Roadstera inženjeri su posvećivali posebnu pažnju čvrstoći karoserije, voznoj dinamici i dizajnu mekog krova te razini zvuka i vibracijama.

Novi SLS AMG Roadster trenutno još uvijek vozi testne krugove po stazi a odnedavno su skinuli krinku na oduševljenje 'slučajnih' prolaznika. Novi dvosjed s mekanim krovom nema nikakve oznake Mercedes-Benza ili modelske oznake, samo crnu foliju na prednjem i stražnjem kraju. Pomoć u razvoju novog AMG-ovog roadstera pružila je ekipa iz Mercedes-Benzovih odjela za razvoj u Mercedesovom tehnološkom centru (MTC) u Sindelfingenu.

Od svjetske premijere na Međunarodnom auto salonu u Frankfurtu u rujnu 2011. dijeli ga još šest mjeseci što je taman dovoljno vremena da AMG-ovi inženjeri naprave zadnje provjere i do kraja uštimaju novi SLS AMG Roadster.

Dosadašnje faze razvoja i testiranja novog roadstera provodile su se na digitalnom prototipu (DPT) kojima su se pokušavala naći optimalna rješenja za specifične stvari poput dizajna karoserije, raspodjele težine, položaja motora, središta gravitacije i slično. Najnoviji programi za simulacije omogućavaju inženjerima da testiraju elemente poput upravljivosti, aerodinamike, ergonomije, ponašanja automobila u sudaru i proizvodnog procesa. Digitalni prototip tako je zapravo potpuno gotov virtualni automobil.

Mercedes-Benz SLS AMG Roadster (Promo) - 4

 

'Svi aspekti razvoja automobila međusobno su povezani', kako kaže Tobias Moers, 44-godišnji šef cjelokupnog razvoja automobila i član izvršnog odbora Mercedes AMG-a. 'Ako karoserija nije dovoljno kruta, upravljivost je loša, a pojavljuje se i problem s ugradnjom mekog krova'.

Zbog nedostatka tvrdog krova i gullwing vrata, bilo je neophodno projektirati čvršće bočne strane i to ne samo zbog sigurnosti u sudaru već iz razloga što se tijekom testiranja pokazalo da se vozna dinamika automobila može još više poboljšati ako se ojača to određeno područje.

Dobivenom čvrstoćom, meki krov pouzdano se može otvarati i zatvarati pomoću hidrauličkog mehanizma pri brzinama do 50 km/h. Troslojni meki krov od tkanine na SLS AMG Roadsteru sprema se u prostor iza sjedala u Z formaciji radi uštede prostora.

Unatoč svim ojačanjima, karoserija SLS AMG Roadstera teži samo 2,3 kg više od standardnog SLS AMG Coupea.

Ispod poklopca motora i dalje se nalazi fenomenalni 6.2 litreni V8 stroj smješten iza prednje osovine radi bolje raspodjele težine. Motor razvija 571 KS i 650 Nm, a uparen je sa Getragovim DCT mjenjačem sa sedam brzina. Ubrzanje do 100 km/h iznosi 4.0 sekundi (3.8 Coupe).

Mercedes-Benz SLS AMG Roadster (Promo) - 8

 

Kišni test u Mercedesovom tehnološkom centru (MTC – Mercedes Technology Center) u Sindelfingenu posebno je zahtjevan, a prolazi ga svako novo vozilo koje nosi Mercedesov znak – neovisno ima li tvrdi ili meki krov ili tvrdi krov na uvlačenje. Kako izgleda test, pitate se? Pa, ekstremne količine vode bacaju se na automobil da bi se pobrinuli da je 100-posto nepropusan, što je poseban izazov za roadstere ili kabriolete. Potrebno je proći 16 različitih testova prije nego što automobil dobije prolaznu ocjenu.

Osim ovog testa, novi SLS AMG Roadster prošao je test u zračnom tunelu kao i testove kojima se istražuje ponašanje automobila u svakoj klimatskoj regiji na svijetu pri čemu se prati propusnost prašine, utjecaj ekstremno niskih ili visokih temperatura, vlage i slično.

Mekani krov od tkanine vrlo se lako otvara i zatvara za što je potreban pritisak gumba a cijela operacija traje samo 11 sekundi. I ova se funkcija temeljito testira. Tek nakon 20.000 ciklusa otvaranja i zatvaranja krova na testnoj platformi, te dodatnih 2.500 ciklusa u pokretu (pri ekstremno niskim temperaturama, visokim temperaturama i visokom stupnju vlage u zraku ili suhom pustinjskom vjetru), inženjeri mogu reći da je sve u redu.

Nakon cijelog niza testova slijedi test izdržljivosti cjelokupnog vozila kroz ubrzane cikluse kojima se simulira životni vijek automobila u raznim uvjetima.

Finalna verzija biti će predstavljena na ovogodišnjem Frankfurt Motor Showu koji se održava u rujnu.

Video!!!