Zašto je iPhone loš za razvoj djece

2013-01-13 17:37
californiaschildren.typepad.com

Još 1960. godine bihevioralni znanstvenici Betty Hart i Todd Risley otkrili da djeca bogatih roditelja bolje razumiju pročitano nego njihovi vršnjaci koji imaju roditelje s nižim primanjima. Razlog je taj što su bogati roditelji više razgovarali s djecom.

No, ova prednost mogla bi se uskoro pretvoriti u nedostatak jer tehnologija sve više odvlači pažnju bogatih roditelja koji si tu tehnologiju mogu priuštiti. Pa tako i svojoj djeci. Vrijeme koje bi trebalo posvetiti djeci troši se uz tehnologiju i raznovrsne uređaje koji su 'okupirali' njihove živote.

U knjizi Dobra škola: Kako pametni roditelji mogu ostvariti da njihova djeca dobiju obrazovanje koje zaslužuju novinarka Peg Tyre piše o tome kako se djeca danas igraju napravama kao što su iPhone ili iPad, dok njihovi roditelji šalju desetke e-mailova, što privatnih što poslovnih, zbog čega je "zaustavljena komunikacija između djeteta i roditelja".

Istraživanja su nedvosmisleno pokazala da što se više s djetetom razgovara, ono pokazuje bolju sposobnost razumijevanja pročitanog. Ukratko, igranje djeteta iPhoneom, umjesto da se s njim razgovara, stavit će dijete u nepovoljniji položaj kad je riječ o učenju čitanja.

"Mrzim igru Angry Birds", govori Tyre o toj popularnoj igri. "Nema nijednog razloga zbog kojeg bi je djeca trebala igrati. Zaista sam zabrinuta. Dijete je ovisno o slušanju i izgovaranju riječi koje im proširuju vokabular, pa će igranje svim tim uređajima spriječiti taj razvoj."

"Ostaviti djecu da igraju Angry Birds kako bi bila mirna i tiha?! Nisam sigurna da ljudi razumiju što zaista gube time", rekla je Tyre.